niedziela, 1 czerwca 2014

Toffee Coffee


Dla tych, którym ciężko obyć się bez kawy na upały polecam mrożoną. Dzięki dodatkom można z niej uczynić praktycznie deser. Dziś prezentuję mój przepis na kawę mrożoną z dodatkiem toffee (nie użyłam po prostu syropu, gdyż tego przepisu można spróbować z nutellą). Przepis nie przewiduje cukru, moim zdaniem w lodach, bitej śmietanie i nutelli jest go wystarczająco dużo.

Będziesz potrzebować:
szklankę mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki lodów (najlepiej kawowe lub śmietankowe, świetny jest też orzech laskowy)
2 łyżeczki nutelli (dziś użyłam kremu toffee)
kostki lodu (polecam zrobić je mrożąc kawę, taki lód nam jej nie rozwodni)
bita śmietana, kakao, płatki czekolady lub listek mięty do dekoracji


For those whose mornings are very hard without coffee I suggest ice coffee for hot days. Thanks to toppings we can make it practically  a dessert. Today I present you my recipe for toffee coffee (I didn't just use a syrup because this way you can also prepare it with nutella). I didn't use sugar- in my opinion there's enough of it in ice cream and nutella.

You may need:
glass of milk
2 tea spoons of coffee
2 spoons of ice cream (cream or coffee taste are the best)
2 spoons of nutella
ice (I froze coffee, so ice won't weak the coffee)
cream, cocoa, chocolate or mint for decoration




 Pół szklanki mleka podgrzewamy na małym ogniu rozpuszczając w nim kawę i nutellę.


Warm half of glass of milk and dissolve coffee and nutella.




 Mleko wstawiamy do lodówki do ostudzenia (czasami kostki lodu nie wystarczą, by to schłodzić)


Put it to the fridge to cool it- sometimes ice is not enough. 





 Do blendera wrzucamy mleko (to z dodatkami i pozostałe pół szklanki) oraz lody. Miksujemy.


Put milk to blender (the regular one and this with coffee and nutella) and ice cream. Mix it.






 Przelewamy do wysokiej szklanki, dodajemy kostki lodu.


Put it to high glass, add ice.




 Dekorujemy kawę bitą śmietaną i innymi dodatkami wedle preferencji. 


Decorate coffee with cream or other toppings you like.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz