czwartek, 15 maja 2014

When it's raining, I bake cookies

Kiedy jest pogoda jest tak paskudna jak dziś, mam ochotę osłodzić swoje życie ciastkami. Jako że mam sporo wolnego czasu staram się gotować i piec sama. W dobie konserwantów i barwników niestety tylko wtedy mogę być pewna jakości tego, co jem. 
Bardzo proste w wykonaniu, smaczne i szybkie są ciasteczka amerykanki. Ich zaletą jest też to, że możemy je wzbogacić mnóstwem dodatków zależnie od gustu. Polecam je z suszoną żurawiną i migdałami, choć tym razem wykonałam klasyczne z czekoladą (preferuję deserową, by nie były zbyt słodkie) i orzechami laskowymi.

When the weather is horrible like today I want to make my life a little bit sweeter with cookies. As I have a lot of free time I try to cook and bake at home as often as possible. In the era of preservatives it's the only way to be sure what we are eating. 
American cookies are quick and easy to made, they are also delicious! Not only with chocolate chips, but you can add whatever you want. I prefer almonds and cranberry, but today I've made it classically- with hanzelnuts and chocolate (I used dark, so cookies are not too sweet).



Składniki:
1 jajko
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g czekolady
16g cukru wanilinowego 
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
4 łyżki stołowe masła orzechowego
garść orzechów laskowych lub innych dodatków

You may need:
1 egg
1 glass of flour
1 tea spoon of baking soda
3/4 glass of powder sugar
100g of chocolate
16g of vanilla sugar
100g of butter
4 spoons of peanut butter
handful of hanzelnuts or any other delicacies









Do garnka wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy, wbijamy jajko i mieszamy, by uzyskać jednolitą masę.

Put powder sugar, vanilla sugar and egg to bowl and mix it until you get uniform concictency.








Dodaj masło i masło orzechowe. Miksuj. Dodaj mąkę, następnie wymieszaj.

Add butter and peanut butter. Mix it. Add flour, then mix it again.






Pokrusz czekoladę i dodatki na drobno, wymieszaj z ciastem.

Crush chocolate and put it into the bowl.





Nakładaj na blaszkę w ilości ok. jednej łyżki, ciaska zwiększą objętość. Pamiętaj o robieniu dużych odstępów! Nie przejmuj się kształtem, podczas pieczenia same się uformują. 

Put it on a plate for baking. Remember to leave some space, cookies will increase their volume. Don't mind the shape, they'll form itself during baking. 





Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Bake it about 15 minutes in temperature 180 degrees (Celsius). Bon appetit!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz